Şekersiz reçel denemeleri

chialı reçel
Yaz meyvaları ile yulaflı kahvaltılarımı veya ypğurtlu ara öğünlerimi öyle çok seviyorum ki, kışın gelmesi kabusum oldu. Yumuşacık güneş tadında şeftaliler, kıpkırmızı mis kokulu çilekler, hele hele son aldığım yabanmersini. Her bir meyvayı neredeyse koklaya koklaya yiyorum. Kokularını içime çeke çeke, damağımda eze eze. Bu kokuları ve tatları kışa saklamanın tek yolu reçel yapmak mıdır? Neredeyse 1-e-1 şekere boğup pişirmek şart mıdır?

Hayır 😀

Şekerin ne kadar zararlı (hatta çağımızın yasal uyuşturucusu diyorum ben) olduğunu hepimiz biliyoruz. (Bakmayın böyle diyorum, ama ben de uzak duramıyorum 🙁 ) Hani 2-3 sene önceye kadar, fruktoz masumdu, artık doktorlar onu bile büyütrç altına aldı, aman dikkatli tüketin diyorlar. Karatay günde 1 porsiyonu geçmeyin derken, hani neredeyse sakın yemeyin diyecekler. Tamam, herşeyin çoğu zarar, hiç itirazım yok. Yulafı, yoğurdu lezzetlendirmek için daha sağlıklı birşey gelmiyor aklıma. Ya taze meyve, ya reçel. Birinden biri mutlaka olmalı.

Derken, reçel çok şekerli diyerek, alternatiflerine bakmaya başladım. Piyasadaki şekersiz reçelleri denedim, yerlisi yabancısı derken, en alası, St Dalfour öne çıktı. Hem kıvamı, hem kaybolmayan meyve tadı ve aroması gayet tatminkar. Şekerli tadını diğer yoğun meyvelerle sağladıklarını yazıyor arkasında. Dolayısıyla evet, beyaz şeker veya yapay şeker hiç yok, früktoz ise bolcana. Macera arıyorum ya, ben yapayım dedim.  Bundan sonrası, okuma, araştırma, öğrenme, deneme, eleme, yine deneme.

Sonunda chia ile yapılan tarifler daha “mantıklı” ve sağlıklı geldi. Pektin, jelatin, stevia, hepsi elendi. Chia’nın yararlarını okudukça daha çok içime sindi. Bir iki denemeyle lezzeti ve kıvamı yerinde bir reçele ulaştım.

chialı reçel

 

Önce yabancı bir blog’da okuduğum tarife ve detaylı anlatıma güvenerek, jelatin ile denedim. Evde de yabanmersini var ya, onu kullandım. Dediği miktardan daha da az jelatin koymama rağmen, taş gibi oldu. Kavanoza boşalttıktan sonra, ertesi gün kaşıkla zor aldım. Bir gün sonra daha da sertleşmişti, iki kaşık alıcam diye kan-ter içinde kalınca, bütün kavanoz doğru çöpe gitti. Daha az jelatin ile denemek zahmetine bile girmedim.

Bir sonraki deneme, chia ile oldu. Uzun zamandır duyduğum ama uzak durduğum bir “tohum” chia. Son zamanların en “süper besin”i olarak anılıyor. Tok tutuculuğu, kıvam vericiliği, A vitamini olarak zenginliği bıdı bıdı çok duydum, ama bizim coğrafyanın “tohum”u değil diye pek de ısınamadım. Sonunda ısrarlara dayanamayıp aldım eve. Kıvam artırıcı kısmını da iyice okuduktan sonra, kullanmaya karar verdim. Tabii yine yaban mersini ile, ama bu defa ilave lezzet olarak portakal kabuğu ve da suyu ekledim. Kıvamı yine sertçene oldu. Ama kaşıklanacak kalitede durduğu için kullandığım chia miktarını ayarlayarak sorunu çözdüm. Portakal-yabanmersini uyumu ise muh-te-şem oldu.

şekersiz reçelSon olarak çileğe takıldım. Aldığım çileği ikiye böldüm, yarısını şeftali ile, diğer yarısını da sade olarak denedim. Bu hataymış. Çilekler o kadar renk verdi ki, şeftali ile yaptığım reçel de renk ve aroma olarak çilek reçeli gibi oldu. Çilek şeftaliyi ezdi yani.

şekersiz reçel

 

Genel prensip olarak, meyveleri az su ile veya meyve suyu ile çatalla ezilecek kıvama kadar kaynat. Çatalla ez, gerekiyorsa, ağız tadınıza göre bal ile tatlandır, chiayı ekle, ılıt, kavanozla… Şimdi, oranlar, ne kadar dediğinizi duyar gibiyim. Tamam merak etmeyin, geliyor.

 

chia reçel

  • 400 gr yıkanmış, ayıklanmış meyve
  • 1/4 cup veya 1/2 çay bardağı kadar su veya portakal suyu
  • tatlandırmak için gerekiyorsa 3-4 çorba kaşığı bal (ağıztadınıza ve meyveye göre ayarlayın)
  • 4 çorba kaşığı chia tohumu

 

sekersiz recel

  • Yabanmersini ile portakal suyu ve portakal kabuğu çok başarılı oldu. 3 çorba kaşığı bal ve 3 çorba kaşığı chia yeterli.
  • Çileklere sadece su ekledim. Pişince ekşi oldu. 4 çorba kaşığı bal gerekti. Zevkinize göre artırabilirsiniz. Çok suyunu verdiği için 4 çorba kaşığı chia ekledim.
  • Çilek ve şeftali ile yaptığıma 3 çorba kaşığı bal yeterli oldu. Yine kıvam olarak daha koyuca olduğu için 3 çorba kaşığı chia yeterli oldu.

 

Bu ölçülerden 1’er kavanoz reçel çıkıyor. Şekersiz olduğu ve hafif mayhoş sevdiğim için, hızlı tükenecek gibi. 😀

sugarfree jam

 

Farklı meyvalarla da denenebilir. Yaratıcılığımıza kalmış. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.