Bu ara portakallara taktım. Önce çikolatalısı, yok fırında tatlısı derken crumble’ı ve sonunda sıra keke geldi 😉 Doğruya doğru bu keki dört beş sene önce çok yapmıştım. Sonra bende modası geçti, unuttum, attım bir kenara. Şimdi yeniden tozlu sayfaları karıştırıp çıkardım ortaya. Eh glutensiz ve yağsız olunca da birden heyecan yarattı.
Bu ara glutensiz deyince akan sular duruyor. Yüzyıllardır yediğimiz içtiğimiz herşeyde olan gluten bir anda tu-kaka oldu. Tamam, bazılarımıza alerji yapıyor olabilir, hatta bebeklerde ciddi sorunlar çıkarabilir, ama gayet sağlıklı insanların tamamen glutensiz beslenmeye geçmesini anlayamıyorum. Herşeyden azıcık azıcık, düzenli beslenmek varken hayatından çıkarmak nesi?
Dışarıda yediklerimizin içinde ne var kontrol edemiyoruz tabii. Sonuçta bir dilim ekmek yedim, içindeki gluten nedir ki deseniz bile, yemeğin sosunda, salatanın içinde “gizlenmiş” daha da fazla gluten alıyoruz belki de. Günlük doz-aşımı oluyor. Hadi öyle olsun. 🙂
Buyurunuz hafif, ıslak, glutensiz ve yağsız ama buram buram portakal kokan, lezzetli mi lezzetli keke.
Malzemeleri mutfak tezgahına dizelim. İşimiz biraz uzun, hop hop korkup kaçmayın hemen 🙂
- 2 portakal
- 5 yumurta akı-beyazı ayrılmış
- 250 gr çiğ kabuksuz badem
- 250 gr tozşeker
Budur. Fırını 180 dereceye ısıtın, 24cm’lik bir kelepçeli kalıbı güzelce yağlı kağıt ile kaplayın.
Şimdi, önce portakalları üzerine geçecek kadar suda haşlayın. 1-2 saat şöyle iyice yumuşaması lazım. sonra bırakın soğusun.
Bademleri şekerden 2 kaşık ekleyerek, blenderda un haline getirin. İncecik olması iyi olur. Ama içinde mutlaka iri parçalar kalacaktır, üzmeyin kendinizi.
Blenderı boşaltın, içine portakalları kesip atın. Kabukları ile beraber. Çekirdek varsa çıkarın tabii. Portakalları püre olana kadar doğrayın.
Şimdi, sıra yumurta aklarında. Yumurta aklarını köpük yapın. İçine kaşık kaşık şeker ekleyin. Şekerin birazı da sarılara kalacak ama 😉 Oran önemli değil. Kasmayın.
Yumurta sarılarını da kalan şekerle köpük köpük yapın. Sonra sıra birleştirmeye gelsin;
Sarılara önce portakal püresini, sonra badem ununu ekleyin. Hepsi güzelce karıştıktan sonra, beyaz mereng gibi olan akları kaşık kaşık yedirin. Çok karıştırmamaya dikkat edin. Köpüğün vereceği kabarıklık kaybolmasın.
Hamuru kalıba dökün, üzerini düzeltin, doğru fırına. Pişme süresi fırınınıza göre değişecektir. Ancak kürdan testi ile tam süreyi bilebilirsiniz. Ancak, 25 dakika sonra kontrol edin, üzeri fazla kızardıysa folyo ile kapatın. Benim fırınımda 45-50 dakika pişiyor.
Pişince, fırından çıkarın, ama kalıbın içinde tamamen soğumasını bekleyin. Çok hafif ve ıslak bir kek olduğu için kırılgan bir yapıya da sahip.
İyice soğuduktan sonra tabağa alabilirsiniz. Soğuk soğuk üzerine pudra şekeri ve yanına ekşi krema ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet şeker olsun!