Bankacı deyince aklınıza nasıl birisi gelir? Benim aklıma kurallarla sıkı sıkı bağlanmış, zamansız, hep çok yoğun, hep belli zaman terminleriyle (gün sonu, ay sonu, yıl sonu) çalışan ama çok çalışan kişiler gelir. Kıyafetleri, hatta makyajı bile belli bir ekol olmuştur. Mutlaka döpiyes, mutlaka kravat.
Hıh işte bunların hepsini unutun ! Bu “bankacı” öyle değil. Bir kere kalbi “Nutella” diye atıyor. Yumuşacık, mis gibi tereyağ kokuyor. Eh daha ne olsun?
Şaka bir yana, “financier”, bir fransız ürünü. Kek demek istemedim. Çünki hep küçük, hep incecik. Madeleine gibi, Ama onun bademlisi. Şimdi bir fransız pastacısına sorsak, madeleine ile financier arasında 40 fark sayacaktır. Haklıdır da, profesyonel açıdan bakınca mutlaka bir sürü fark vardır. Ama evde yapım, pratik açıdan bakınca, o farklar çok minik kalıyor.
Malzemeleri çok minik, az az. Tartısız zor! Ama mikser gerekmiyor bir çatalla işi tamamdır. 🙂
- 70 gr kızgın ocakta erimiş tereyağ
- 70 gr badem unu (anlatacağım, bekleyin :D)
- 50 gr un
- 130 gr pudra şekeri
- 4 yumurta akı
Klasik tarifle başlayalım mı?
Fırınımızı 175 dereceye ısıtıyoruz.
😀
Sonra tereyağımızı hazırlayacağız. Kızgın ateşte ve tavada, tereyağımızı eritiyoruz. Hafifçe cızırdaması ve o nefis kokusunun çıkmasını sağlayalım. Aman yakmayalım. Bize hafif kokulu lazım, yanık değil. 🙂 O kenarda ılınırken “kuruları” hazırlayacağız.
Badem unu, pastacılık malzemesi satan yerlerde veya iyi kuruyemişçilerde oluyor bazen. Ama ben “içindekilere” çok güvenemediğim için almıyorum. O yüzden kendim yapıyorum, yapmaya çalışıyorum: 70 gr beyaz bademi un ve pudra şekeri ile beraber blendera koyun. Hepsini aralıklarla 3-4 dakika kadar çekin. Bademler iyice ufalanmalı. Un gibi olmuyor, ama yerken kıtır kıtır gelmesi için ben bu halini daha çok seviyorum. Siz mümkün olduğu kadar uzun süre çekin ki, incelsin. Unu ve pudra şekerini baştan koymamızın sebebi, bademin az da olsa çıkacak yağını çekmesi için.
İyice karışan kuruları, derin bir kaba alın. Yumurtaların aklarını azar azar ekleyin. Çatalla karıştırın bir yandan.
Yumurtaların aklarını yumurtalar hala soğukken ayırmak en kolayıdır. Buzdolabından çıkar çıkmaz akını-sarısını ayırın. Sonra kullanmayacaksanız sarıların üzerini plastik streç ile kapatıp buzdolabına kaldırın yine.
Yumurta akları, bütün malzemeye karıştığı zaman, yapış yapış bir hamur olacak. Buna ılınmış tereyağı azar azar ekleyerek yediriyoruz.
Minik silikon kalıplarımızı hazırlıyoruz.
Silikon kalıplarınızı, çizmeden hafif sabunla yıkarsanız, yağlamanız gerekmez. Kalıpların hafif yağlı kalması lazım. Ama yağlı kalıyor diye ovuştura ovuştura yıkadıysanız, bundan sonra her kullanışınızda yağlamanız gerekecek.
Kalıpların yarısına kadar, benim kullandıklarımda 1 tatlı kaşığı yeterli oldu, koyuyoruz. Üzerine 1/2 çaykaşığı nutella, koyuyoruz. Bir damla kadar. Sonra üzerini yine hamur ile kapayacağız.
Bankacılarımız pişerken çok kabarmayacakları için, kalıpları ağzına kadar doldurabilirsiniz.
Sonrasında, sıcak fırına.. 10-15 dakika arasında, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıktığı zaman, kalıplarından çıkarmak için acele etmeyin. Ilındıktan sonra kibarca çıkarın, kırılmasınlar..