İlk yediğimde aklımı uçurmuştu. Hala her aklıma geldiğinde ağzım sulanır. Yemekten sonra sütlü birşey yemek dokunsa ve ağırlık yapsa bile, dayanamam. Hayır diyemediğim tatlılardandır.
Triffle’ın en güzel yanı, yaratıcılığınızı tamamen özgür bırakmasıdır. Asıl olarak, pastacı kreması, beyaz krema, beze, meyva, kek parçacıkları ve jöleden oluşur. Ekleme (rom, konyak, karamel gibi) veya çıkarma (bezesiz, jölesiz, keksiz gibi) yapabilirsiniz. İçinde kullanacağınız meyva konusunda serbestsiniz. Renk uyumuna da gidebilirsiniz, mevsimsel de takılabilirsiniz.
Ben bu sefer yılbaşılık yaptım. Nasıl mı yaptım? İşte şöyle;
Herşeye başlamadan önce iyi bir planlama yapmalıyız: Nasıl bir sunum yapmak istiyorsunuz? Herkese bir bardak içinde temiz ve bireysel bir sunum mu yapacaksınız? Yoksa sofraya gösterişli bir parça olarak getirip, daha sonra “dağınık” bir servis mi yapacaksınız.
Bardakta yapmanın avantajları belli: kalanlar temiz pak kalır, herkese verdiğiniz sunum şık ve temizdir. AMAAAAA, yapımı biraz daha el alıcıdır.
Büyük bir kapta yapmak daha hızlıdır, sofraya getirmesi daha görkemlidir. AMAAAA, sunumu kaşıkla yapacağınız için tatlı tabaklarında veya kaselerinde biraz dağınık bir görünüm olacak.
Servis şeklimize karar verdikten sonra, malzemeleri kabaca sıralayalım. Sonraki aşamalarda, hepsini ölçülü olarak vereceğim. Aşağdaki listede bazı malzemeleri italik olarak verdim. Bu malzemeleri kullanmadan da yapabilirsiniz.
- Süt
- Yumurta
- Un
- limon kabuğu rendesi
- Şeker
- Azıcık tereyağ
- Dr. Oetker jöle
- Beze
- 1 paket kaymak (Eker, Sakıpağa lokal marka vs)
- Pasta tabanı veya kedi dili bizküvi
- Azıcık konyak
- Pudra şekeri
- 1 paket frambuaz
- 1 kase nar
- 2 avuç kadar çilek
- 1 paket frenk üzümü
- 2 paket taze yabanmersini
İşleme önce malzemeleri hazırlayarak başlayalım:
- Keki veya kedi dili bisküvileri 2cmx2cm gibi kabaca kesin.
- Bezeleri kırın. Çok küçük kırarsanız eriyebilirler, irice kalmalarına dikkat edin.
- Donmuş frambuazları bir tel süzgece alın, üzerine bolca pudra şekeri serpin.
- Diğer meyvaları yıkayın, gerekiyorsa kaşığa gelecek kadar küçük dilimleyin.
Şimdi jöleyi yaparak başlamalıyız. Ben Dr. Oetker’in çilekli jölesini kullandım. Hem çok garanti, hem lezzetli. Bu sefer planladığım ana fikire de çok uygundu. Ama eğer istediğiniz renkte veya meyva aromasında jöle bulamıyorsanız, 100 ml sıvıya 1 yaprak (veya 1 tatlı kaşığı toz jelatin) kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Jöle ılındıkça kıvamlanmaya başlayacak.
Bu aşamada, servis kabınızın en altına kabın altını kabaca kaplayacak kadar kek parçalarından koyup üzerini ıslatacak ve biraz daha fazla jöleyi dökün, buzdolabına kaldırın. Geride kalan jölenin iyice donmasını bekleyin.
Bu arada bir üst kat olan pastacı kremasını hazırlayabilirsiniz.
Pastacı kreması için
- 1 lt süt
- 4 yumurta sarısı
- 2/3 cup şeker (100 gr kadar)
- 3 tepeleme yemek kaşığı un
- 3 tepeleme tatlı kaşığı mısır nişastası
- vanilya
Bütün malzemeyi soğukken karıştırın, sonra kısık ateşte pişirip güzel bir krema yapın. Sert olacak. Üzerine limon kabuğu rendeleyin. Bırakın ılınsın. Üzerine 2-3 fındık kadar tereyağ koyabilirsiniz. Kabuk yapmasını engellemek için sık sık karıştırmayı unutmayın. Ama sahi, blenderımız var. O da çözer. 😀
Pastacı kremamız ılınırken, bir üst kat için beyaz kremayı hazırlıyoruz.
- Sarılarını kullandığımız 4 yumurtanın akı
- 4 çorba kaşığı pudra şekeri
- 200 gr. kaymak
Yumurta aklarını metal bir çırpma kabına alın, üzerine pudra şekerini ekleyin, iyice köpürene kadar çırpın. Mikser ucunun izi ve şekli kalacak. Aman dikkat, mereng kadar da sert olmasın. Sonra içine hala çırparak kaşık kaşık kaymağı yedirin. Hepsi pürüzsüz olana kadar çırpın.
Eveeet, artık birleştirmeye başlayabiliriz:
Buzdolabında biraz bekleyip donan jöleli keki çıkarın. Kekleri ve donan jöleyi kaşıkla kabaca karıştırarak paçalanmasını sağlayın. Aynı şekilde, donan jöleyi de küp küp kesip kaşıkla paralayın. Kristal kristal dağılacak.
Keklerin üzerine biraz daha dağınık jöleden dökün. Üzerine kaşıkla soğuyan pastacı kremasından pay edin. Hepsinin üzerini kaplaması yeterli. Aman dikkat kullandığınız kabın veya bardakların daha yarısından fazlası boş kalmalı. Pastacı kreması fazla gelirse, başka bir kaba koyun. Hepsini kullanmaya kalkmayın.
Şimdi meyvalarımıza ve bezemize sıra geldi: Pastacı kremasının üzerine meyvaları koyun. Hangi meyvayı kullanıyorsanız, hepsini karışık olarak kullanabilirsiniz. Görsellik açısından kenara biraz daha fazla yığabilirsiniz. Çok düzgün olması gerekmiyor, dağınık ve özensiz olması daha doğal bir görünüm verecektir. Üzerine varsa kalan jöleyi ekleyebilirsiniz. Kırık bezeleri serpiştirin.
Şimdi, beyaz kremaya sıra geldi. Meyvaların üzerine beyaz kremayı dökün. Bu son sıra ile, kabımız da tamamen dolmuş olacak.
Doğru buzdolabına. Servis yapana kadar, minimum 3-4 saat buzdolabında bekleyecek.
Servis yaparken, üzerini anafikire uygun olarak, kırmızı meyvalarla, şekerlerle, bir iki yeşil yaprakla, kar yağmış gibi yapmak için pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz. Dediğim gibi, yaratıcılığınıza kalmış.
Yazarken bile ağzım sulanıyor. Çok fena çok! Hani buzdolabında kalırsa, Nigella misali uyutmayıp dürtecek yemekler vardır ya, işte bu da öyle birşey.
Afiyet olsun!
Merhaba,
Cup olarak bahsettiğiniz ölçü miktarını paylaşmanızı rica edebilir miyiz?
Teşekkürler.
Işık hanım, cup olarak kullandığım kaplar 250 cc. İri bir su bardağı olabilir. Şekeri ölçtüm, 100 gr yapıyor.. 🙂 Mükemmel bir tatlıdır. Bayılacaksınız.
Çok teşekkürler.
Bu muhteşem olmuştu , yılbaşı geçeli 3 ay oldu hala aklımda 🙂