Yine mi tatlı?
Hep tatlı! Az az, arada, ufak ufak kaçarak, ama hep var. Sofralarımızdan eksik olmasın, ağız tadımız bozulmasın!
Her ne kadar şekeri bir “sağlık bozguncusu” olarak görsem de, veya “yasal uyuşturucu” veya “cinayet aleti”. Olmuyor, olamıyor, şekersiz zaman geçmiyor. Yani dönüp dolaşıp bir tatlı yapılıyor, yeniyor, yenmese de tadına bakılıyor.
Şimdi de bu tarifi bir aile yemeği için denedim. Üstü çıtır, altı yumuşacık, çok hoş, lezzetli ve hafif bir tatlı. Canım, hafif dediysem kalorisiz değil tabii. Kocaman bir borcama olurmuş, ben yarısını borcama, geri kalanını kuplara yaptım. Her iki sunum da güzel oldu. Kuplara yapılanı misafir açsından daha şık olacağı kesin. Herkese minik bir bardak vermek en güzeli. Servis yaparken akacak, damlayacak, uğraştıracak, geri kalan (kalırsa tabii) sulanacak. O yüzden, genel temayül büyük bir kaba yapıp sofraya haşmeti ile getirmek olsa da, ben her biri ayrı desen, kesim, boylardaki minik kuplarla servis yapmayı daha çok seviyorum.
Tarifi internette pek çok siteden okudum. Hepsini karşılaştırdım. Aklıma yatanı yaptım. Benim sürümüm biraz daha değişti.
DURUM GÜNCELLEMESİ
MUHALLEBİYİ PİŞİRDİKTEN SONRA KREMAYI EKLEMEZSENİZ, KESTİĞİNİZ ZAMAN DAHA SERT DURAN BİR KIVAMI OLUYOR.
KREMA EKLERSENİZ, SERVİS YAPARKEN DAĞILMAYAN, AMA AZICIK DAHA AKIŞKAN BİR MUHALLEBİ OLUYOR.
KİŞİSEL TAVSİYEM:
EĞER BÜYÜK KAPTA YAPIP, KESEREK SERVİS YAPACAKSANIZ, KREMAYI ATLAYABİLİRSİNİZ. YOK TEK PORSİYON KAPLARDA YAPACAKSANIZ, KREMA MUHALLEBİYİ DAHA ZENGİN YAPIYOR, MUTLAKA EKLEMELİSİNİZ.
Arasına ilave meyve, mesela çilek veya yaban mersini, frambuaz gibi ekleyebilirsiniz. Ya da kıtırlık için kavrulmuş badem serpiştirebilirsiniz.
İsterseniz minik bardakları ağzına kadar tepeleme doldurabilir veya büyük bardakları yarım servis yapabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Unutmayın. Bu ölçü kocaman, 10-12 kişilik. Kalabalık bir sofraya göre.
Çıtır Tel kadayıflı, kadife gibi Muhallebi
Malzemeler
- 1 lt süt
- 1 cup un
- 3 çorba kaşığı buğday nişastası
- 1 yumurta sarısı
- 1 damla sakızı isteğe bağlı
- 1 bardak toz şeker
- 200 ml krema isteğe bağlı
Çıtırı için
- 300 gr. tel kadayıfı
- 4 kaşık erimiş tereyağ
- 5 kaşık tozşeker
tarif-name
- Önce damla sakızını azıcık şekerle havanda dövdüm, tencereye öyle koydum. Un, nişasta, toz şekeri de tencereye ekledim.
- 1 yumurtanın sarısını çay bardağı içinde azıcık süt ile iyice çırptım, 1 şişe sütle beraber tencereye ekledim. Tabii ki topak topak oldu. Blender ne güne duruyor? Alet işler, el övünür. Zaman zaman blenderi çalıştırarak, koyu bir muhallebi pişirdim. Kaşığın izi kalacak kadar koyu oluyor. Bu kadar koyu olması, soğuduğu zaman akmamasını sağlayacak.
- Büyük fırın tepsisinde, sıkı sıkı paketlenmiş tel kadayıfı, tozşeker ve erimiş tereyağı iyice mıncıklıyoruz. Kabartıp malzemenin her tarafa yayılmasını sağlıyoruz. Bu biraz etrafı pisleten bir işlem, aman dikkat.
- Sonra, ver fırına. 180 derece fırında. nar gibi kızarmasına dikkat ediyoruz. Arada alt üst etmek, tepsiyi çevirmek gerekebilir.
- Muhallebi ılınmış olmalı. Çıtırları da serinlemee bırakıyoruz.
- Muhallebinin içine bir paket buz gibi kremayı ekliyoruz ve uzunca bir süre, hepsi homojen, kaymak gibi oluncaya kadar iyice çırpıyoruz. Bu da bir 10 dakika sürüyor.
- 25×40 cm’lik borcam kabın dibini yağladım, kolay çıksın diye, bir kat kadayıfla kapladım. Üzerine muhallebiden bir parmak yüksekliğinde döktüm. Sonra üzerini şeffaf folyo ile kapayıp, buzdolabına attım. Üzerinin çıtırlığını kaybetmesinden korktuğum için üst kat kadayıfı eklemedim. Elimde bir hayli malzeme kaldığı için, diğerlerini küçük kuplara yaptım.
Nice Blog, thanks for sharing this kind of information.