Bilirsiniz, hep dalgamı geçerim. Annemin yemek defteri içeriği hep Güner’in tartı, Fatoş’un keki diye doludur. Ben tarifleri isimleriyle, içerikleriyle kaydederim, pek nadir yanına nerede yediğimi yazarım. Ama kesinlikle Yeşim’in elmalısı diye tarif bulamazsınız.. Ay pardon burnum uzadı. O da var.. 🙂 (Figen’in chester’ı) Neyse geçelim bir kalem. İnsan yaşlandıkça, pardon pardon yaş-aldıkça bu tarz değişikliklere gidiyor. Gittikçe anneme benziyorum. İyi yanları da var tabii.
Daha çok yeni, bir kaç ay önce, bir arkadaşımın otobüste anlattığı browniyi yapmayı aklıma koymuştum. Browninin özelliği, içinde çikolata olmaması, ama enfes yumuşacık ve yoğun ve kadifemsi olması. Sıkı durun geliyor, Binhan’ın brownisi! 🙂
Binhan’ın brownisi arkadaşlar arasında çok popüler. Ben çikolata eritilerek yapılan bir kaç browniyi bilirim, çikolatasız browni hiç denememiştim. Çikolataya düşkünlüğüm de olmadığı için, browniler konusunda uzman değilim. Bir benekli browni’m vardır, yoğun, pek beğenilen o kadar. Eh duyunca, merak üstün geldi, denenecekler listesine aldım. Denedim.
Malzeme listesini okuyunca, kaşlarınız kalkabilir. Ancak unutmayın, içinde çikolata yok. Yani çikolatadaki şeker ve yağ yok. Onlar ayrıca ekleniyor.
Kakaolu Browni
Malzemeler
- 4 adet yumurta Oda sıcaklığında
- 1+3/4 cup Toz şeker
- 1 cup Un
- 250 gr tereyağ
- 100 gr kakao Bitter (Nestle kullandım)
- 1 paket vanilin
tarif-name
- Fırını 180 dereceye getirin.
- Tencerede tereyağını eritin. İçinde kakao'yu eritiyoruz. Bu ılınırken, kendimize güzel bir kahve yapıp içiyoruz.
- Yumurtaları şeker ile beyaz bir köpük olana kadar uzun, cidden uzun 4 5 dakika gibi çırpıyoruz. Üzerine unu ve vanilyayı ekliyoruz.
- Beyaz karışıma kakaolu tereyağı spatula ile ekliyoruz. Ve güzelce karıştırıyoruz.
- Ben bu brownileri 10cmlik kağıt kalıplarda pişiriyorum. 2 porsiyon çıkıyor. Tabii 25×25’lik kare bir kalıpta veya yuvarlak bir kalıpta da pişirebilirsiniz. Pişme süreleri kalıbın büyüklüğüne göre değişecektir, aman dikkat. Küçük kalıplarda pişirdiğiniz zaman süre kısalıyor. 10cm’lik kalıplarda, 20 dakikada pişiyor. Büyük kalıpta yapacaksanız, 25 dakikayı bulabilir.
İpuçları
Afiyet şeker olsun.
Binhan’cık a teşekkürlerimle.
Pelin Hanim tarifiniz cok cekici, supanglenin altina koymak istersem sizce uyar mi? Bir de malzeme listesinde seker “1 3/4 cup” miktarinda gorunuyor, yani 1 tam VE bir de 3/4 cup seker mi? Ve cup olcunuz 240ml, bardak olcunuz 200ml mi acaba? Ikisi de malzeme listesinde geciyor, seker icin cup, un icin bardak.. tesekkur ederim..
Gülsüm hanım merhaba,
Supanglenin altına tabii olur. Ama o şekilde kullanacaksanız, pişme süresini azıcık uzatın ki, daha kurusun. Verdiğim pişme süreleri hafif ıslak çıkıyor. Eğer bir de üzerine supangle dökerseniz, eriyip çamur gibi kalabilir altında. Aslında en güzeli bayatlayan kek koymaktır. Ölçüler için uyarınıza teşekkür ederim. Ever 1 VE 3/4 cup toz şeker.. Bayağı fazla. Çikolatadaki şeker de burada… Un için de 1 CUP olacak. Tarifi hemen düzeltiyorum.
Un cok geldi benim yaptığım katı oldu . Pişiyor bakalım sonuç nolur
Gülşan hanım, hamur biraz sert oluyor doğrudur. Hatta zor dökülüyor. Ancak pişme süresini aşmazsanız (20-25 dakika) çok lezzetli ve ıslak ıslak oluyor. Yalnız unutmayın, piştikten sonra hava almayan bir yerde saklamak lazım. Yoksa sertleşiyor. Ama zaten uzun süre açıkta kalmayacak. Hemen tükenecek, göreceksiniz.