Bu aralar, evde her sabah 5 yumurta sarısı birikiyor. Nasıl kullanmalı diye araştırıp duruyordum. Karşıma hep kiloya zararlı şeyler çıktı, mayonez, pastacı kreması, krema, vs vs. Eh bir de yaptıktan sonra yememek, yedirmek lazım. İşim çok zor, bildiğiniz gibi değil. Pastacı kreması en sevdiğim şeydir, yaptığım zaman yemeden duramam, dolapta beklerse dayanamam, bitene kadar kaşık kaşık yerim. Eh ilk gün yaptım, dondurdum, ikinci gün? ve sonrası? Derin dondurucunun kapasitesi belli sonuçta değil mi?
Bazı sitelerde, yumurta sarısını dondurabileceğimi de okudum. İki türlü tavsiye ediyordu; Her yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı şeker koy, karıştır ve dondur. Ya da her sarıyı buz kalıbına koy ve öyle dondur. İlkinde, bütün sarıları birden eritmek gerekecek, ve mutlaka şekerli birşeyde kullanılması şart. Ancak erimesi daha kolay. Yine yumuşak hafif akışkan oluyor. Yavaşça eriyor. İkincisinde ise, tek tek yumurtaları alabiliyorsun, bu bakımdan pratik, ancak çok zor eriyor. Mikrodalgada az su içinde eritmeyi denedim, ama o zaman da çabuk pişti. Belki haşlayıp incecik rendelenebilir salataya. Ama o kadar.
Neyse bütün bunlarla günlerdir uğraşırken, aklıma daha önce yaptığım fırında pişen tatlı kremalar düştü. Çok yumurta sarısı, az porsiyonlu olduğu için denemek için yapayım dedim. Bendeki ilk tarif, vanilyalı ve creme brulee gibi olduğu halde, bu defa kış ya, içimiz üşüyor ya, daha baharatlı birşeyler yapmak istedim. Kalkıştım.
Önce malzemeleri sıralayayım:
- 5 yumurta sarısı
- 1/2 litreden biraz fazla süt
- 1/2 cup toz şeker
- 1 poşet Doğadan Chai aromalı Yeşil
- 1 çubuk tarçın
- 4-5 top karabiber
Yumurta sarılarını hafifçe çırpıyoruz. Sütü içinde poşet çay, tarçın çubuğu ve karabiberlerle kaynatıyoruz. Normalde ısıtılır ya, yok burada ciddi ciddi pişirdim ki, baharatların kokusu iyice çıksın. Buhar buhar pişti. Sonra incecik tel süzgeçten geçirip temizledim sütü.
Bunu alıştıra alıştıra, kaşık kaşık çırpılmış yumurta sarılarına ekledim. Sonra yumurtalı karışımı tekrar ateşe oturttum. 1-2 dakika ama çok değil. Hafifçe kıvam almaya başladığı zaman, kremanın rengini görmeniz lazım… Koyu bir sarı, mis gibi kakule, baharat kokusu.
Sonra baktım yine içime sinmedi, bir kere daha tel süzgeç, sonra doğru minik fırın kaplarına. 4 kap ancak çıktı. Bunları su dolu bir tepsiye oturttum, fırına verdim. 170-180 derecede, üzeri kabuk bağlayıp sertleşene kadar. 20 dakika yetti.
Üzerinin kızarması gerekmiyor. Zaten kendine has çok güzel bir kokusu, aroması var. Rengi ise çok derin bir sarı. Üzerine azıcık krema, azıcık kavrulmuş badem. Yummmmm….
Hem çok zengin, hem aromatik, hem kolayi hem havalı. Eh kalorisi de korkunç değil. Ama kolestrol? Olacak o kadar canım.
Afiyetle!