Kıtır, hem de bazen damağı parçalayacak kadar kıtır bir kurabiye mi demeli? Yoksa kelime anlamı ile başlayıp devam mı etmeli. Biscotti. Ya da Selanik gevreği.
Bis-cotti: İki kere pişirilmiş. (italyancadan)
Bis-cuit: İki kere pişirilmiş (fransızcadan)
Kısacası, iki kere pişirilen, kıtır kurabiye. İki kere pişirme işi sıcak fırın önünde biraz ızdıraplı olsa da, hava almayan kaplarda uzun zaman dayanması büyük avantaj. Hele bir de benim gibi pislik yapıp çaya veya kahveye bandıra bandıra yemeyi seviyorsanız.
Malzemesi çok basit. Bazını bir kere yaptıktan sonra içeriğini zenginleştirmek veya sadeleştirmek sizin yaratıcılığınıza kalmış. Şöyle ki;
Aşağıdaki temel hamur bazı, koccaman 3-4 tepsilik malzeme. Yarıya bölmeniz mümkün. Ben yarım ölçü yaptım bu sefer. Önce bazını yapıp, iç malzemesini keyfinize göre ekleyerek bir avazda farklı biscottiler de yapabilirsiniz.
Baz Malzemesi
- 4 yumurta
- 250 gr tozşeker
- 500gr un
- 1 tatlı kaşığı karbonat, karbonatı köpürtmek için 3-4 damla limon suyu
Yumurtaların oda sıcaklığında olduğuna emin olun. Fırını da yakın bir yandan ısınsın. Yumurtaları çabuk ısınmaları için fırına koyabilirsiniz, bu aşamada. Tabii pişmemesine dikkat 🙂
Yumurtaları ve tozşekeri mikser ile uzun uzun karıştıracaksınız. Buna hazırlıklı olun. Yumurta kıvamı neredeyse kek hamuru gibi olacak. Rengi bayağı bir beyazlayacak, mikserin karıştırıcı ucu da izini bırakacak.
3-5 dakika, ama gerçek 3-5 dakika öyle “Hah tamam, yeter bu kadar” falan değil. Hepsi köpürecek.
Sonra, Mikseri bir kenara bırakıp, elinize bir spatula alın. Metal veya silikon tercih ediyorum ben. Tahta kaşığı pek sevemedim. Elediğiniz unu ve karbonatı yavaş yavaş ekleyip, yedirin. Eğer çok çok sert olduysa, 500gr.dan daha az un alabilir. Hepsini koymanız şart değil. Kurabiye hamuru kıvamından daha yumuşak, kek hamurundan daha sert olacak.
Şimdi iş içini hazırlamakta. Benden birkaç alternatif.. Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış;
- Badem, damla çikolata, portakal kabuğu
- Fındık, yaban mersini, zencefil (? zencefil size kalmış.)
- Anason, üzüm
- az unla dövülmüş damla sakızı, limon kabuğu rendesi, badem
Bunların bir veya birkaçını hazırlayıp, hamurunuzu parça parça ayırıp karıştırabilirsiniz. Şimdi sıra geldi, pişirme kısmına:
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize, uzun kütükler şeklinde hamuru yayın. Üzerindeki çıkıntıları toparlamak için ıslattığınız elinizle hamuru biraz düzeltebilirsiniz. Hamurun kabaracağını bilerek, aynı tepsiye ikiden fazla kütük koymayın, yapışmasınlar. Kütüklerinizin büyüklüğü de sizin tercihinize kalmış. Kahve yanına minik minik istiyorsanız, 2 parmak kalınlığı geçmeyen ince kütükleri daha doyumluk, büyük istiyorsanız, 3-4 parmak genişliğinde kütükler yapabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken, farklı büyüklükteki kütüklerin pişme süresi de farklı olacağı için, aynı tepsideki bütün kütükler aynı olmalı. Yoksa biri pişmişken diğerinin içi çiğ kalabilir.
Fırınınızı en iyi siz tanırsınız. Pişme kontrolünü şöyle yapın; Kütüklerin rengi hafifçe değişecek. Dokunduğunuz zaman kabuğu hissedeceksiniz, kırılmayacak, iyice sertleşmiş olacak. Bu 25-30 dakika alabilir. Eğer fırına aynı anda 2 tepsi koyuyorsanız, fanı açın. Ama tek tepsi koyduğunuzda fansız pişirin. İşin “COTTİ” kısmı bu.
Pişen kütükleri fırından çıkarın. FIRINI KAPATMAYIN, SICAK KALMALI. Kütükler dokunabileceğiniz sıcaklığa düşene kadar bekleyin. Bu arada, kütüklerin sertleşmemesi, en ince ve hasarsız kesilebilmesi için, kütükleri mutfak havlusuna sarın. Kütüklerinizi hemen o gün tekrar kullanmayacaksanız, hava almayacak şekilde streç film ile kaplayıp kaldırabilirsiniz. Hava almadığı sürece çok sertleşmeden 2-3 gün kalabilir.
İşin pis kısmı şimdi başlıyor, etraf çok kırıntı olacak, ona göre! Kütükleri ince ince dilimleyeceğiz. Her bir dilim, 1cm’yi geçmemeli, hatta 0,75 cm gibi olmalı. Daha ince kesebiliyorsanız süper, daha da iyi. Dilimleme aşamasında, tırtıklı bıçak kullanmanızı tavsiye ederim.
Dilimleri, boşalan tepsilere dizin, hafifçe üst üste gelmelerinde sakınca yok, ama hafifçe kızarabileceklerini de düşünerek hepsini yerleştirin. Sonra yine hop fırına… Bu defa 10 dakika kadar. Her bir dilim iyice kuruyacak. İşin “BİS” kısmı da bu işte.
İyice kuruyan ve hafifçe renklenen dilimleri tepside soğutun, sonra hava almayan kaplara yerleştirin. İsterseniz eşe dosta hediye edin güzel ambalajlı paketlerde, isterseniz okuldan dönen afacanlara soğuk süt ile verin. Daha güzeli mis gibi demlenmiş bir çayla beraber batıra batıra yiyin.
Afiyet şeker olsun.
Firin isisi kaç derece olacak. Yurt dışında yaşamaktan o kavramları kaybettim , kusura bakmayın
Merhaba Buket, tarifimle ilgilendiğin için çok teşekkürler.
175-180 dereceye ayarlıyorum. Fırınımda TURBO mod’u var, ama içine iki tepsi koyduğum zaman kullanıyorum. Eğer tek parça koyarsam, normal alt-üst olarak pişiriyorum. Turbo ile pişirdiğim zaman, pişme süresi çok kısalıyor ve bu defa üstü kızarıyor ama altı pişmiyor vs. Pişme süresini uzatmak pahasına alt-üst olarak kullanıyorum. Eğer iki tepsi birden koyacaksan, o zaman turbo kullanmakta fayda var.