Yurtdışında okuyanlar, çalışanlar, mecburen Türkiye dışında yaşayanlar. Aile ve arkadaşlarından sonra en çok yemekleri özlemezler mi? Hele yurtdışındaysanız, liste uzar gider. Ama artık, hiç olmazsa bunlardan biri için özlem bitebilir. İzmir’in gevreği değil, ama İstanbul’un simidi Dr.Oetker sayesinde artık soframızda.
Yılların markası Dr.Oetker, Sokak simidi ve Kumru yapmış. OLEY! Daha önce evde yaş maya ile denemiş, (hem de defalarca) ama hep hüsrana uğramıştım. Şimdi artık, aç paketi, yap simidi. At derin dondurucuya, sabah çıkar, pişir.
Normalde, bu tarz hazır karışımlara pek sıcak bakmam. İçinde hangi ilave kimyasallar var, ne derece sağlıklı gibi takılırım. Ama simidi görünce dayanamadım. İçindekileri okuyunca da, koruyucu veya renklendirici olmadığını görünce tamam dedim, budur!
Sokak simidine bayılırım, özellikle haftasonu sabah kahvaltılarında, veya ikindi çayında, hatta ince ince dilimlenmiş kanepe veya bruscetta altı olarak…Yanında yağlı beyaz peynirle, veya tuzlu bir mihaliç peyniri ile, şöyle biberli bir eski kaşarla, oğlumun sevdiği gibi, taze kaşar ve sucukla. Artık dolaptan ne çıkarsa.
Yutkunup yazmaya devam…
Paketin içinden herşey çıkıyor. Susamı dahil. Bunlarla 8 adet sandviç yapabiliyorsunuz.Tamam, simit formunu vermek çok kolay değil, Ama sandviç veya baton yapabilirsiniz. Eliniz alıştığı zaman da simit formunu verirsiniz olur. Kısacası yurtdışına gideren bavula 2-3 adet koydunuz mu, simit özleminizi dindirebilirsiniz.
Paketin üzerindeki tarifi satırı satırına takip edin. Tek dikkat etmeniz gereken nokta, bahsettiğinden daha fazla su veya süt eklemeyin. Tarifte verilen süt miktarı ile hamuru karıştırdığınız zaman, ilk başta çok cıvık bir hamur oluyor. “Eyvah, unu az geldi” deyip de un eklemeye kalkmayın! Sadece yoğurmaya devam edin. Bir yerden sonra (10 dakika kadar), parmaklarınıza yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz. Bu noktada, üzerini nemli bir bezle örtün, ve 30 dakika kadar ılık bir yerde bırakın. Tarifte 15 dakika diyor, ama ben neden bilmiyorum 30 dakika dinlendirdim, sonuç başarılı oldu.
Bu arada yine paketten çıkan karameli hazırlayın. Rahmetli babamın dediğine göre aslında pekmez olması lazımmış, bir sonrakine farkı görmek için sulandırılmış pekmez ile deneyeceğim.
Bir çorba tabağına susamı da dökün. Hamur iyice şiştiği zaman, parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Yumuşak, köpük gibi oluyor. Elinizi ve çalışma tezgahınızı hafifçe unlayın. Bu ölçüyü nasıl tarifleyeceğimi bilemedim. Cevizden irice, elmadan küçük, irice bir incir büyüklüğünde parçalar koparın.
8 eşit parçaya bölebilirsiniz, Aynı anda pişireceklerinizi aynı büyüklükte olması lazım.
İyice yoğurun önce karamele, sonra susama bulayarak son şeklini verin. Sokak simidi gibi yapmak istiyorsanız, çok daha ince sucuklar yapıp birbirine sarmanız lazım. Biraz el mahareti istiyor.
Sonrasında, önce karamel sosuna, sonra susama buluyoruz.
Kumruları dondurdum. Buzdolabına girdiği anda zaten mayalanma bittiği için gayet güzel donuyor. Daha sonrasında, gerektiği zaman, derin dondurucudan çıkarıp, soğuk fırında 30 dakikada pişiyor. (Fırını 180 dereceye getiriyorum). Evi mis gibi simit kokusu sarıyor, en uyanmaz çocuk bile uyanıyor kokuya.
Baton simitleri ise pişirdim. Baton formatında yaptığınız zaman, incecik dilimleyip kanepe olarak kullanma şansımız da var.
O durumda, okul dönüşü annemin yaptığı ekmek üstü tarifi geldi aklıma.. Beyazpeynir, dereotu, yumurta sarısı.. Veya taze kaşar, sucuk, veya tarifi işte burada bruscetta..
İçki yanı diyorsanız, tarama, somon füme, güzel bir peynir? Neden olmasın.